Jaa tämä:
Kun Ellie oli teini-ikäinen, hänellä oli tapana laittaa kuulokkeet korville, istua mukavasti koulubussin penkille ja kuunnella suosikkikappaleitaan matkalla koulun jalkapallo-otteluihin. Hän muistaa vieläkin, kuinka hän sai kylmiä väreitä innostavasta musiikista, jonka rytmi antoi hänelle kerta kerran jälkeen rohkeuden puolustaa futisjoukkuettaan tiimin maalivahtina. Vielä tänäkin päivänä Ellie käyttää musiikkia voimanlähteenä. Nykyään hän tosin saattaa yhtä hyvin kuunnella musiikkia nappikuulokkeista ennen tärkeää liiketapaamista kuin ennen viikonlopun liigaottelua.
Samalla tavalla jokainen meistä on kokenut musiikin voiman motivaation ja inspiraation lähteenä – urheilussa, työelämässä tai vaikeissa elämäntilanteissa. Tutkijat ovat selvittäneet ilmiötä ja todistaneet sen, minkä jo tiesimme: musiikilla on uskomaton kyky vaikuttaa elämäämme, sillä se muuttaa sekä henkisiä että fyysisiä tuntemuksiamme. Seuraavassa on kuvattu kolme tapaa, joilla musiikki voi parantaa arkeamme, sekä tieteellisesti todistettuja keinoja, joilla suosikkibiisisi voivat auttaa elämään jokaisen päivän täysillä.
Kun Ellie kääntää langattomien SoundSport Free -kuulokkeidensa äänenvoimakkuutta kovemmalle, hän vertaa sitä haarniskan pukemiseen ennen taistelua. Musiikki antaa muutakin kuin rohkeutta – se voi parantaa keskittymistä, nostaa mielialaa ja saada aikaan ilon tunteita. Tämä on todistettu tieteellisesti. Eräässä tutkimuksessa koehenkilöille soitettiin eri tyylilajien musiikkia ja samalla heitä pyydettiin tunnistamaan, oliko samaan aikaan näytettävä emoji iloinen vai surullinen. Jopa silloin, kun emojin ilme oli neutraali ja toistettava kappale oli mieltä virkistävää, koehenkilöt ilmaisivat näkevänsä iloisen naaman. Entäpä melankolista musiikkia soitettaessa? Arvasit ihan oikein: henkilöt näkivät neutraalissa naamassa surullisen ilmeen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että musiikista voi saada myös luottamusta kasvattavaa tunnetta. Musiikin voimalla voit onnistua – olitpa sitten tavoittelemassa kympin juoksun ennätysaikaa tai pitämässä puhetta isossa tapahtumassa. Vuonna 2019 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että jos olet valmistautumassa tärkeään esitykseen tai kahlaamassa paperipinoa ennen asiakastapaamista, musiikki aktivoi aivojen palkkiojärjestelmän, jolloin saat lisämotivaatiota tiedon sisäistämiseen ja pääset paremmin flow-tilaan.
Vinkki: Merkittävissä elämänmuutoksissa tarvitaan luottamusta kasvattavaa vahvistusta. Kuuntele Bose Noise Cancelling Headphones 700 -kuulokkeilla motivoivaa musiikkia, kuten tätä Bosen Instagram-seuraajien luomaa Spotify®-soittolistaa, ja sulje ympäristön melu ulkopuolelle.
Musiikilla on suuri vaikutus siihen, kuinka tehokkaisiin urheilusuorituksiin ihminen pystyy – olitpa sitten rankalla spinning-tunnilla tai aamuisella juoksulenkillä. On käynyt ilmi, että musiikin kuunteleminen myös treenin jälkeen on hyödyllistä. Tutkijoiden mukaan hitaan musiikin kuunteleminen treenin jälkeen edistää rentoutumista, sillä se auttaa laskemaan sykettä ja kehon kortisolitasoja (stressihormonia) normaalille tasolle nopeammin.
Jos hien pintaan nostattanut treeni saa lihaksesi kolottamaan, musiikki voi auttaa myös tässä. Mount Sinaissa sijaitsevan Icahnin lääketieteellisen korkeakoulun tutkijoiden ansiosta tiedämme nyt, että kun musiikki tavoittaa aivot, niissä käynnistyy kemiallisten reaktioiden sarja, joka häiritsee kipusignaaleja ja lieventää epämukavuuden tunnetta.
Vinkki: Nopeuta kehosi palautumista treenistä lataamalla tämä Spotify®-soittolista, jonka akustisia helmiä voit kuunnella Bose Frames Alto -laseilla matkalla kuntosalilta kotiin. Tai kuuntele klassisen musiikin suosikkeja: tutkijoiden mukaan Bachin ja Mozartin musiikilla on suurin vaikutus kivunlievitykseen.
Jos sinulla on tapana stressata, kokeile lääkkeeksi musiikkia: se auttaa nukahtamaan ja lievittää ahdistusta luonnollisesti. Rauhoittava musiikki voi jopa muuttaa aivokäyrän nopeutta ja tuottaa näin rennon ja meditatiivisen olotilan. Tämä selvisi tutkimuksesta, jossa tarkkailtiin ihmisten aivotoimintaa heidän kuunnellessaan musiikkia meditoimisen aikana. Jutun juoni on kuitenkin siinä, että rentoutumiseen valitsemasi musiikin on oltava rauhoittavaa juuri sinun mielestä. Jos et ole varma, minkä tyylinen rauhallinen musiikki sopii sinulle, kokeile eri tyylilajeja, kuten kevyttä jazzia, klassista tai kelttiläistä musiikkia tai vaikkapa lyömäsoitinsävellyksiä.
Vinkki: Valitse kappaleita, jotka sopivat tavoittelemaasi mielentilaan. Jos sinua hermostuttaa töissä lähestyvä deadline ja sydämesi käy ylikierroksilla, valitse hidastahtista musiikkia. Onko sinulla nukahtamisvaikeuksia? Kuuntele instrumentaalimusiikkia, jotta ajatuksesi eivät lähde laukkaamaan sanoitusten mukana. Kun olet valinnut itsellesi mieluisan soittolistan, uppoudu musiikin maailmaan Bose Portable Smart Speaker -kaiuttimella, jossa on Wi-Fi®, Bluetooth® ja puheohjaus.
Jos Ellien mielipidettä kysytään, hän ei enää edes huomaa käyttävänsä musiikkia tunnetilojensa ohjailemiseen. Vuosien mittaan hän on tottunut laittamaan kuulokkeet korville aina, kun hän kaipaa lisää itseluottamusta tai voimia kävellä kokoushuoneeseen voittajafiiliksellä. Parasta onkin juuri se, että voit tehdä jotakin vain siksi, että se tuntuu hyvältä – ja samalla saat siitä kaikki muut hyödyt!